marți, 3 iulie 2007

Medalia "Eliberarea de sub jugul fascist"

"Liberation from the Fascist Yoke" Medal
Medalia "Eliberarea de sub jugul fascist"
(1949)


Medalia Eliberarea de sub jugul fascist a fost prima decoratie instituita de comunisti dupa preluarea puterii (prin Decretul nr. 309 din 18 iulie 1949). A fost acordata militarilor care au luptat pe frontul de vest in al doilea razboi mondial.

Romania avea deja o medalie pentru participantii la razboi, Cruciada Impotriva Comunismului, instituita in 1942 si acordata celor care au luptat in campania contra URSS. Evident, aceasta decoratie a fost interzisa de comunisti. Au existat probabil militari care au fost decorati cu ambele medalii.

Aversul medaliei prezinta bustul a doi soldati, unul roman si unul sovietic, inconjurate de textul “Eliberarea de sub jugul fascist”. Reversul contine textul “RPR In slujba poporului muncitor”, cu o cununa de lauri in jur.

Panglica este de culoare rosie, cu trei dungi albe.

In anii 60, Nicolae Ceausescu a inceput sa acorde din nou un numar limitat de medalii unor veterani ai campaniei din vest dar si a celei din est. Exemplarele acordate de Ceausescu sunt identice cu modelul initial, cu exceptia faptului ca denumirea statului de pe revers a fost schimbata din RPR in RSR. In timp ce prima versiune este comuna, tipul RSR este extrem de rar.

Unele medalii au fost acordate in cutii sau in pachete de hartie.

Medalia Eliberarea de sub jugul fascist a fost acordata si unor militari sovietici care au luptat alaturi de trupele romane pe frontul de vest, dar si unor militari din celelalte state din blocul comunist.

In momentul retragerii trupelor sovietice de ocupatie in 1958, medalia a fost acordata intregului personal al acestor unitati (prin Decretul nr. 810 din 14 iunie 1958). In total, 35,027 militari rusi au fost decorati cu aceasta ocazie.


3 comentarii:

gigi spunea...

am si eu o medalie rpr,cineva interesat sa o cumpere,dar din pacate nu am decat medalia fara 'ecusonul' care se prinde in piept.detalii p g.gigi53@yahoo.com sau tel 0767068397

gigi spunea...

am si eu o medalie rpr,cineva interesat sa o cumpere,dar din pacate nu am decat medalia fara 'ecusonul' care se prinde in piept.detalii p g.gigi53@yahoo.com sau tel 0767068397

toader spunea...

am si eu o medalie rpr cei interesati sa ne contacteze la numarul acesta de telefon:0256296638